2014. december 25., csütörtök

Diós-mogyorós töltött kalács - Striezel

Karácsonykor és Húsvétkor, vagy amikor az ember úgy érzi, hogy egy igazi puhán foszlós kalács diós-mogyorós töltelékkel kell kerüljön az asztalra. 
A recept Sarah Wiener könyvéből való.


Kalácshoz:
42 g élesztő
2 dl langymeleg tej
125 g cukor
80 g vaj
0,5 kg liszt (550-es)
csipetnyi só
1 szobahőmérsékletű tojás  



Az élesztőt néhány evőkanál tejjel és egy teáskanálnyi cukorral simára keverjük, majd félretesszük kb. 15 percre, hogy felfusson. A tejet és a vajat felmelegítjük, amíg a vaj meg nem olvad, majd kicsit lehűtjük.
Egy tálba szitáljuk a lisztet a maradék cukorral és egy csipet sóval, majd hozzátesszük a langymeleg vaj-tej keveréket, az egész tojást és a fölfutott élesztőt. Eleinte kézi mixerrel, majd kézzel jól összegyúrjuk. Ha ragad még, akkor egy kis lisztet teszünk hozzá. Gömböccé formálva egy konyharuha alatt meleg helyen 1-2 órát kelni hagyjuk.

A töltelékhez:
200 g (lehet több is) őrölt dió vagy mogyoró vagy e kettő keveréke
100 g cukor
1 csomag vaniliáscukor (lehetőleg Burbon)
60 g prézli
2,5 dl tejszín
1 tk őrölt fahéj
2 cl rum vagy Amaretto

A tölteléket összekeverjük, majd a négyszögletesre (kb 0.5 mm vastagra) kinyújtott tésztára kenjük. Az egészet feltekerjük és egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük. A vastag hurkát ezután hosszában egy éles késsel kettévágjuk és a két felét egymás köré fonjuk. Igen, kicsit még jobban szétterül, általában csak átlósan fér más el a tepsiben.
Hideg sütőbe téve 180 ˚C-on kb. 30-35 perc alatt - vagy amíg a tűpróba szerint készen nincs - aranybarnára sütjük. (légkeveréssel kb. 160 ˚C) 
Konyharácson hagyjuk kihűlni, majd ízlés szerint porcukorral megszórjuk, vagy cukormázzal vonjuk be (200 g porcukrot 1 ek citromlével és 1-2 kanál langyos vízzel elkeverni). De cukor nélkül is kiváló.
   

1 megjegyzés:

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.